QUÈ ÉS UNA RELIGIÓ?

Què és una religió? Com ho definiries? Quantes en coneixes?...Totes aquestes preguntes i moltes més ens les farem en aquest primer tema.


La religió és una experiència de trobada amb el Misteri, el Transcendent (Déu), viscuda amb comunitat. És una experiència alliberadora, que omple d'alegria i plenitud i que se celebra i es viu en la vida quotidiana.

L’objectiu de qualsevol religió és proposar camins que ajudin a les persones a relacionar-se amb asquest Misteri (Déu). 

Qualsevol creient d’una religió determinada busca:
  • respostes a les preguntes que la ciència no pot respondre,
  • valors per viure,
  • desenvolupar la pròpia vida a partir d'una espiritualitat concreta.
Quan les religions d’arreu del món treballen amb respecte mutu i amb esperit de diàleg, contribueixen: 
  • a mantenir una relació harmònica entre les diferents cultures i tradicions,
  • a fer possible la PAU al món.


Power point sobre què és una religió, mediacions, ritus...




La religió engendra violència?

Una persona profundament religiosa té claríssim quina és la resposta a aquesta pregunta. Religió i violència són com dues paraules antònimes, no lliguen de cap manera. Al llarg de la història hi ha hagut qui en nom de la religió i en nom de Déu ha defensat atrocitats inacceptables i justificat guerres, però això és una manipulació inacceptable del sentit i actitud religiosa.  Totes les grans religions creuen que la pau és un valor superior que ha de ser atès i protegit. Hi ha numerosos exemples d'éssers humans religiosos que han treballat per la pau, anònimament des de la seva posició i població, i públicament defensant la dignitat de totes les persones per igual.
Vegeu ara alguns exemples d'homes religiosos constructors i defensors d'un món en pau:

Mahatma Gandhi (hindú):

St Francesc i Sta Clara d'Assís (cristians) saludaven a la gent de la seva època amb l'expressió "Pace e Bene!" (Pau i Bé!). Aquestes dues paraules condensen un profund sentiment d'amor i pau: "que gaudeixis de bona salut, que siguis feliç, que no passis necessitats, que es respecti la teva dignitat, que la teva bondat interior floreixi, que el món en què vivim conegui aquesta pau profunda".


Martin Luther King (pastor evangelista) defensor dels drets civils dels negres als EUA



Et proposem un enllaç, a partir del qual podràs conèixer de forma interactiva  els elements essencials de cada religió en el món actual:

LES RELIGIONS EN EL MÓN ACTUAL